Filmajánló: Vidocq (2001)

Passzázstúránkon felkeressük az elbűvölő Galérie Vivienne-t is, amelyből egykor a legendás Vidocq lakásának bejárata nyílt. A kalandor és párbajhős élete első felében kis túlzással több időt töltött börtönben, mint szabadlábon. A rovásán számtalan kisebb lopás, hamisítás, nőügyből kifolyólag elkövetett párbaj-gyilkosság, dezertálás és más izgalmas tett gyűlt össze az évek alatt. Miután elege lett az állandó menekülésből, felajánlotta szolgálatait a párizsi rendőrségnek: szintén volt bűnözőkből álló, alvilági titkosrendőr-osztagot hozott létre, amely számtalan ügy felderítésében segédkezett és megkérdőjelezhető, sokszor a törvényesség határán egyensúlyozó módszerekkel szerzett elévülhetetlen érdemeket a bűnözés leszorításában a francia fővárosban. Vidocq-ban (aki egyébként kalandos élete ellenére magas kort ért meg) jelenleg is a modern párizsi rendőrség egyik alapító atyját tisztelhetjük, és az ő nevéhez fűződik a világ első hivatalos magándetektív-ügynöksége is.

Nyomozóként is és elképesztő kalandjai számos írót (mint pl. Balzac, Victor Hugo, Edgar Allan Poe) ihlettek meg, és több film és sorozat is készült róla. A legutóbbi, 2001-es, szimplán „Vidocq” című film a francia Pitof rendezése, amelyben a legendás detektív szerepét a nem kevésbé legendás színészre, Gerard Depardieu-re bízta. A misztikus hangulatú és meglehetősen sötét képi világú film azt az esetet dolgozza fel, amelynek során – az üldözött gyilkos megtévesztése érdekében – Vidocq megrendezi a saját halálát.

Remélem, nem árultam el túl sokat, mindenesetre aki még nem látta a filmet, annak bátran ajánlom. Persze a Párizs Titkai passzázstúráját is, ahol élőben láthatjátok a közel 200 éves, csodás üvegkupolával fedett bevásárlóutcákat, ahol egykor Vidocq léptei is visszhangoztak.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük