Az Öreg Hölgy új ruhája. Színváltások

Az Öreg Hölgy új ruhája

Az Öreg Hölgy új ruhája. ÚjrafestésMár jó ideje hatalmas, leginkább a Défense-negyed szögletes diadalívére emlékeztető állványzat emelkedik Párizs jelképének Mars-mező felőli oldalán. Ha közelebbről szemügyre veszi az ember, kiderül, hogy az Eiffel-torony átlagosan 7 évente esedékes újrafestési munkálatai zajlanak éppen, betartva az építmény névadó atyjának a karbantartási gyakoriságra vonatkozó határozott utasításait. A jelenlegi a 20., jubileumi alkalom, amikor a legismertebb francia Dáma „ráncfelvarráson” esik át, és 25 szorgos festő szakértelmének köszönhetően „alig” 18 hónap leforgása alatt megfiatalodik.

Az Öreg Hölgy új ruhája. Korabeli festőkA feladat nagyságának érzékeltetésére néhány adat: a torony 324 méteres magassága összesen mintegy 250 ezer négyzetméter átfestendő felületet jelent, amelyre 60 tonna festéket visznek fel két rétegben (ebből 50 ezer litert tesz ki az a speciális festék, amit egy norvég festékgyártó külön a torony számára fejlesztett ki). A munka külön nehézsége, hogy a lefestendő felület mintegy 10%-áról először le kell kaparni a 19 korábbi, már repedezett festékréteget, és csak a több tonnányi régi bevonat eltávolítását követően lehet magát a festést megkezdeni. Érdekesség, hogy a festők nem festékpisztollyal dolgoznak, hanem hagyományos, kerek fejű ecsettel, amiből több, mint 1500 darab fogy el, mire a Vashölgy újra teljes szépségében mutatkozhat a rajongói előtt.

Az általunk ismert bronzbarna színét egyébként csupán a 60-as években kapta a torony, ugyanis a 131 évvel ezelőtti felavatásakor még határozottabb barnásvörös színt viselt (ha nem is annyira rikító pirosat, mint a vele egyidős másik párizsi legenda, a Moulin Rouge), majd később néhány évtizeden keresztül sárgában pompázott. További érdekesség, hogy a festéket 3 különböző árnyalatban keverik ki: a legsötétebbet a lábazatra és az alsó szintre viszik fel, a középső rész már valamivel világosabb lesz, és a torony tetejére tartogatják a leghalványabb színárnyalatot, ezáltal próbálva meg elérni, hogy a város látképét meghatározó műemlék minél harmonikusabban belesimuljon a környezetébe. Az Öreg Hölgy új ruhája. FestőAz évente idelátogató több millió turista közül kevesen tudják, hogy a belépőjeggyel együtt jogosultságot szereznek arra is, hogy „átfessék” a tornyot: szavazhatnak a nekik tetsző színről (persze a jelenlegi szín különböző árnyalatainak listájából választhatnak), és a legnépszerűbb tónus lesz az Öreg Hölgy új színe a következő újrafestést követően.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük